top of page
ginop.jpeg

GINOP-4.1.2-18-2018-00041

Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztés a Zengő Alföld Kft.-nél című támogatási kérelem GINOP-4.1.2-18-2018-00041 azonosító számú projekt.

2019.01.10.-én indult a beruházás és 2019.08.30.-n zárul le.

A projekt összes elszámolható költsége 39 499 907 Ft, 50 %-os támogatás intenzitással 19 749 953 Ft támogatásban részesült cégünk.

A Zengő Alföld Kft. Szeged Szőregi út 46-50. saját tulajdonban lévő telephelyének működési költségeinek csökkentése érdekében energia költségeinek racionalizálását határozta el. Energia költségei egyrészt a fűtési hőenergia igények ellátását biztosító gáz szolgáltatásból származik, valamint a villamos energia szolgáltatásból.

A fejlesztéssel érintett épület jelenleg külső hőszigetelés nélküli. Az épület külső hőszigetelése és a nyílászáróinak cseréje biztosítja a fűtési energiaigény csökkentését, azáltal, hogy az épület hő veszteség tényezőjét javítjuk.

Megtakarítás elérhető mind a villamos áram mind a gáz energia költségeinek vonatkozásában. A fűtési energia csökkentése érdekében javítani kell az épület hő veszteség tényezőjét. Ennek megvalósítása érdekében az épület falazatának szigetelésével valamint az épület nyílászáróinak cseréjével történne meg. Világítás korszerűsítésére a jelen projekt során nem kerül sor, mivel azok korszerű energiatakarékos modellek.

A projekt előkészítése gyanánt cégünk felvette a kapcsolatot egy épületenergetikai szakértővel, aki a telephely adottságai alapján tett javaslatot a fejlesztésekkel kapcsolatban. A fejlesztés helyszínéül szolgáló épületről statikai vizsgálat készült, mely kimutatta, hogy az épület alkalmas a tervezett átalakításra. A beszerzendő eszközökről és anyagokról, valamint a kivitelezés munkadíjáról árajánlatot kértünk. Cégünk felvette a kapcsolatot egy pályázatírással és projektmenedzsmenttel foglalkozó céggel, hogy a megvalósítás a pályázatnak megfelelően történjen. A meglévő nyílászárók üvegezése elbontásra és elszállításra kerül, helyére új, jó hőszigetelésű, 3 rétegű, gáztöltésű üveg kerül. A falak külső rétegekként előre gyártott 40 mm vastag szendvicspanel kerül egyedileg készített tartószerkezethez rögzítve. A panel fegyverzete poliészter bevonatos, horganyzott acélból készül, mely között pur hab kitöltés van. A boltíves tetőre 100 mm vastag szendvicspanel kerül, fegyverzete megegyezik az előzőével. A napenergia felhasználásához beszerzésre kerül egy 25 kW-os 3 fázisú hálózati inverter, 92 db 270wp névleges teljesítményű polikristályos napelem és a hozzá tartozó tartóelemek, a szolárkábelek és az egyéb szerelési anyagok, kiépítésre kerül a túlfeszültség elleni védelem. A fűtésrendszer korszerűsítéséhez beszerzésre kerül egy 36 kW teljesítményű levegő-víz hőszivattyú, 12 db Fan-coil hőleadó, valamint megtörténik a rendszer átalakításának érdekében, hogy a fenti eszközöket be lehessen kötni.

zengo1.jpeg
zengo2.jpeg

GINOP-8.3.5-18/B

zengo3.jpeg
bottom of page